Schansen worden weer zichtbaar

Steenwijk 24-02-2019
Enkele schansen uit de tijd van het beleg/ontzet van Steenwijk in 1580/1581 worden weer zichtbaar gemaakt.

Dat zegde wethouder Trijn Jongman toe tijdens de viering van Steenwijks Ontzet afgelopen zaterdagavond in de Kleine Kerk in Steenwijk. Een team heeft alle schansen uit die tijd in kaart gebracht. ‘Wat zou het toch mooi zijn om waar mogelijk die weer zichtbaar te maken’, zei Liesbeth Hermans, een van de initiatiefnemers, over de wens. ‘We gaan ons best doen. We gaan samen kijken naar wat er mogelijk is’, zo zegde de wethouder toe.

Tijdens de bijeenkomst vertelde Wiebe Blauw, voorzitter van Stichting Steenwijk Ontzet, trots dat de viering nu ook landelijke bekendheid heeft gekregen en dat voor de viering vorig jaar een stichting in het leven is geroepen. ‘Ik zie het als winst nu we drie jaar bezig zijn.’ Het ontzet omschreef hij als ‘volhardend, trots en strijd’.
Stadhouder

Willem van Oranje was toen stadhouder. Nu heeft Steenwijk een nieuwe stadhouder: burgemeester Rob Bats valt die ceremoniële eretitel ten eer en werd aangesteld door Johan van den Kornput, de stadsheld die Steenwijk op de been hield.
Het verhaal van Steenwijk vertellen

Bats voelde zich vereerd. ‘Het waren de eigenzinnige Steenwijkers die deden wat anderen niet durfden. Niet iedere stad heeft zo’n verhaal. Het zijn er vier: Leiden, Alkmaar, Bergen op Zoom en Steenwijk. We zijn bescheiden, maar trots. Nou, laat die teugels van bescheidenheid maar varen. Trots zijn. Steenwijk is een echte vestingstad en dat is nog te zien met de stadswallen en een ereplaats voor Johan van den Kornput. En straks enkele schansen, die weer zichtbaar worden. We moeten het verhaal van Steenwijk vertellen…’
Historische plek

Na de plechtigheden met oorkondes voor Grootburgers (Steenwijkers, die een donatie hebben gegeven) was het tijd voor de fakkel- en belevingstocht. Die ging naar de historische plek bij Nijenstede, waar bevrijder Norritz de stad bereikte. De moedeloze Spanjaarden gaven het toen, op 23 februari 1581, op. Bij Nijenstede was er vuurwerk en een doedelzakspeler, die de ‘Steenwieker Toorn’ speelde.

Bron: Steenwijker Courant