Programma 2024

21 februari 2024

Stichting Steenwijks Ontzet staat jaarlijks stil bij het Ontzet van 23 februari 1581 en van 4 juli 1592. Steenwijk was in 1581 de derde stad, na Alkmaar en Leiden, die een Spaans beleg heeft weten te doorstaan. De rol van hopman Johan van den Kornput was daarbij doorslaggevend.

Mede door een financiĆ«le bijdrage van de Tafelronde 93 Steenwijk kan Steenwijks Ontzet de film Kenau gratis aanbieden. De film begint woensdag 21 februari om 19.30 uur en draait in het Vestzaktheater van De Meenthe. Vooraf aanmelden is niet nodig, maar vol is vol.

Voorafgaand aan de film zal hopman Johan van der Kornput namens Steenwijks Ontzet certificaten uitreiken aan de nieuw aangemelde Grootburgers van Steenwijk.

Kenau Simonsdochter Hasselaer is bekend geworden door haar verzet bij de verdediging van Haarlem tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Terwijl het leger van Alva in 1572 de Hollandse opstand met harde hand de kop indrukt, runt weduwe Kenau Hasselaer (gespeeld door Monic Hendrickx) haar scheepswerf alsof het geen oorlog is. Pas als haar jongste dochter Gertruide (Lisa Smit) betrokken raakt bij het verzet en in Spaansgezinde handen valt, kan ze niet langer afzijdig blijven. Kenau levert het hout om de stadspoorten te versterken, maar bevecht ook samen met de vrouwen van Haarlem de Spanjaarden met hand en tand. Legerkapitein Wigbolt Ripperda (Barry Atsma) wil liever zelf de leiding houden, maar moet al snel erkennen dat samenwerken met de moedige vrouwen het beste is voor de stad. 

23 februari 2024 Ontzetmaal

Grootburgers zijn mensen die de Stichting Steenwijks Ontzet een warm hart toedragen. Zij worden als eerste op de hoogte gehouden van de activiteiten en krijgen bij voorrang toegang. Jaarlijks betalen zij 10 euro voor dit lidmaatschap. Hiervoor krijgen zij een door de Stadhouder ondertekend certificaat. En elk jaar kunnen zij zich aanmelden voor een historisch Ontzetmaal tegen een gereduceerde prijs. Deze maaltijd in de stijl van de 16e eeuw wordt dit jaar op vrijdag 23 februari georganiseerd in de Doopsgezinde Kerk.

13 juli Ontzetfestival

Locatie: Markt en binnenstad tussen de stadswallen 

Waan je deze dag in een compleet andere wereld. Terug naar de 16e eeuw. Naar het Steenwijk ten tijde van het Steenwijks Ontzet (1581 en 1592). Neem een kijkje op de middeleeuwse markt waar het een bonte mengelmoes van kooplieden, handelaars en schutters is. Er zijn parades, exercities, battles, demonstraties en workshops. Hoe zat het eigenlijk met die bijzondere geschiedenis van Steenwijk en het Steenwijks Ontzet? De verhalenvertellers weten er alles van. 

De Scutterie van Sint Clemens heeft meerdere schutterijen uitgenodigd die hun kampement hebben opgeslagen bij de Onnapoort. Ga zeker even kijken. Wat niet ontbreken mag is het kanonschieten op De Wallen. In de Grote Kerk zijn activiteiten, de Steenwieker Toorn is open om te beklimmen, je kunt boogschieten en er is doorlopend straattheater en muziek in de stad. Een ontzettend, leuke dag voor jong en oud. Ben jij deze dag ook verkleed?