Viering Steenwijks Ontzet

Steenwijk - De Spaanse troepen van Rennenberg komen hier in oktober 1580 aan. Zo'n 6.000 man voetvolk en 1200 ruiters nestelen zich in en rond de Westwijken. Het leger bestaat voor een groot deel uit huurlingen, afkomstig uit Frankrijk, Duitsland en de Nederlanden.

De gehuwde soldaten hebben hun vrouwen en zelfs hun kinderen bij zich. Iedereen moet zoveel mogelijk zijn eigen onderkomen bouwen. Het eten moeten de soldaten vaak zelf opscharrelen en dat zorgt voor vele plunderingen in de wijde omgeving.

Zo ontstaat er naast het kleine stadje Steenwijk een compleet nieuw oord van bewoners in hutten en tenten. Dit ‘dorp’ is vele malen groter dan Steenwijk zelf. Natuurlijk ontbreken de marketentster en hoertjes niet. Zij zorgen voor drank, eten en ander vertier. Om het legerkamp heen staan de soldaten op wacht. Een cordon van opgeworpen schansen onttrekt het kamp aan het zicht van de Steenwijkers. Veel dagen gaan in rust voorbij, de soldaten houden zich bezig met het opscharrelen van etenswaren.

Pas als er een aanvalsplan is, betrekt een deel van de soldaten de schansen in het veld om te gaan vechten. Ook Johan van den Kornput en zijn mannen werpen ('s nachts) schansen op, zodat ze verrassingsaanvallen kunnen uitvoeren. Tijdens deze schansenoorlog vinden de gevechten in de velden om de stad plaats.

De volgende keer bekijken we een paar schansen nader.

Praktische informatie
Praktische informatie over de activiteiten van de Stichting Steenwijks Ontzet kunt u vinden op de nieuwe website van de Stichting, die op dinsdagochtend 5 februari online gaat: www.steenwijksontzet.nl. Via deze website kunt u zich opgeven voor het Ontzetmaal op 22 februari. Deze proeverij wordt mogelijk gemaakt door slijterij Bert, supermarkt AH Teun van Etten, viswinkel It Fiskhuys, kaashandel Mulder, slagerij Harry Mulder en bakkerij Strampel.

Opgave voor viering
Ook voor de viering in de Kleine Kerk op 23 februari met het straatmuziekheater ‘Sjeu’ uit Vollenhove kunt u zich opgeven. Bezoekers ontvangen na afloop een kaart met daarop aangegeven waar de schansen uit 1580-1581 hebben gelegen. Ook kunt u gratis donateur worden. U draagt dan de titel Vestingburger. Als u voor € 10,- donateur wordt, ontvangt u het certificaat Grootburger, ondertekend door Stadhouder Rob Bats.

Bron: Steenwijker Courant

slijterij bij bert steenwijk

ah teun van etten steenwijk

vishandel it fiskhuys steenwijk

mulder kaas steenwijk

keurslager harry mulder steenwijk

bakkerij strampel steenwijk